JavaScript must be enabled in order for you to see "WP Copy Data Protect" effect. However, it seems JavaScript is either disabled or not supported by your browser. To see full result of "WP Copy Data Protector", enable JavaScript by changing your browser options, then try again.
decoupage art studio
browser icon
You are using an insecure version of your web browser. Please update your browser!
Using an outdated browser makes your computer unsafe. For a safer, faster, more enjoyable user experience, please update your browser today or try a newer browser.

Melyik ragasztót válasszam?

Posted by on 2016/05/23

Elérkeztünk az egyik legfontosabb alaptechnikához, a raVáza rizspapírralgasztáshoz.

Mindenki tudja, hogy a ragasztáson szinte minden eldőlhet, hiába készítünk egy gyönyörű tárgyat, ha a ragasztásunk nem sikerül szépen, pontosabban a szalvéta/rizspapír/papír gyűrődik, megsérül, kilyukad, lejön róla vagy elmaszatolódik a festék… Én is jártam így annak idején.

Először is nézzük a ragasztókat. Negatív reklámot semelyik cégnek nem szeretnék, hiszen attól, hogy mondjuk a ragasztójuk nem annyira jó, más termékük még kitűnő lehet.

Így csak annyit mondhatok, hogy amikor megismerkedtem a decoupage technikával kb. 15-20 évvel ezelőtt, akkor örültem, ha kaptam ragasztót, azzal ragasztottunk, amivel tudtunk. Persze nagyon kezdetleges tárgyakat készítettem ekkor, mániám volt, hogy mindent bevontam szalvétával, egy az egyben. Nagy bajban voltam, ha valami görbült, mert azzal már nem boldogultam. Az interneten nagyon kevés anyag volt fenn, az is inkább külföldi oldalakon, de ott sem sok. Arról nem beszélve, hogy az internet is ritkaságszámba ment.

Aztán később, amikor újra nekifutottam, kb. 10-12 éve, még mindig nem volt túl sok anyag a neten, de  már foglalkoztak vele páran. Itt olvastam például a tapétaragsztóról, mint a decoupage ragasztó helyetteséről. Én kipróbáltam akkor de most kérek mindenkit, hogy ezt az ötletet nagyon gyorsan felejtse el. És minden mást is, ami nem kifejezetten decoupage ragasztó.

Szóval ahogy mondtam, nem negatív reklámot szeretnék, ezért nem azt írom le, hogy melyik márkát nem érdemes venni, hanem azt, hogy melyiket igen. Ez pedig a Rayher szalvétaragasztó. Tudom, hogy nemtegola olcsó, hiszen majdnem 2000 Ft egy flakon, de szerintem a legjobb a piacon, és  sokáig elég. Mi a tanfolyamokon is ezt használjuk és bevált. Egyszer megpróbáltam “átszoktatni” a kedves tanítványaimat egy másik márkára, de nagy hőzöngés volt, akkora a különbség. Így aztán maradt minden a régiben.

Persze azt kell mondanom, hogy aki tud ragasztani, az minden ragasztóval tud, csak meg kell szokni. Tehát aki nem azt használja amit én, de meg van elégedve és szépen tud dolgozni vele, decoupage pipacsos zsírosbödön 3az nem kell, hogy ragasztót váltson, használja bátran, amit szeret. Azért ha véletlenül kipróbálná a rayheres ragasztót, meglepne, ha nem szokna át 🙂

A másik alapvető dolog, hogy mit ragasztunk. Ez lehet lehet szalvéta, rizspapír vagy papír. (Ezeknek a felragasztásáról később külön cikkben fogok írni.)

Pár dolog, amire érdemes ragasztásnál figyelni:

 • Mindig tiszta kézzel dolgozzunk.
 • Ügyeljünk, hogy az alapozó megszáradjon és felülete szép síma legyen, hiába tudunk szépen ragasztani, ha az alapozás pl. göröngyös, nem lesz tökéletes  a felületünk. (Az alapozás fontosságáról itt tájékozódhatsz.)
 • Használjunk mindig szép, “egészséges” ecsetet, a vastagságát a minta nagysága határozza meg. (Az ecsetekről bővebben itt olvashatsz)
 • Ha több darabot ragasztunk, érdemes az előzőt mindig megszárítani – száradhat magától is – mielőtt további darabot ragasztunk, mivel a kezünkkel vagy az ecsetünkkel könnyen belenyúlhatunk és felránthatjuk a frissen felragasztott mintát.
 • Ne felejtsük el lehúzni a szalvéta alsó két rétegét és csak a felsőt ragasszuk! Vigyázat, a papírzsepi 4 rétegű.
 • Mindig használjunk bőven ragasztót, hogy ne tépjük el/fel a leragasztandó mintát.
 • A felesleges ragasztót az ecsettel vagy az ujjunkkal oszlassuk el, ha kell, szedjük le. Nem maradhat vastag ragasztócsík, mert megszáradva nagyon csúnya lehet.
 • Figyeljünk oda, hogy a vágásunk szép és alapos legyen. Nagyon fura tud lenni, amikor a vágást elnagyoljuk.
 • A szalvétánál ne maradjon egyenes él, csak ha konkrét funkcióval bír, később azt ugyanis nagyon nehéz eltüntetni. (A vágásról és a tépésről – szalvéta esetében – szintén egy későbbi cikkben fogok írni)
 • Ha papírt ragasztunk, a beragadt légbuborékokat ki kell nyomkodni, simogatni. Ha ezt elmulasztjuk, a hajszárítóból áramló forró levegőtől felhólyagzik a papír és az nagyon csúnya. Ilyenkor jöhet a gombostű, de már nem lesz az igazi a képünk.

Hirtelen ennyi jutott eszembe, remélem tudtam újdonságot mondani. Ha a témában kihagytam valamit, vagy bármilyen kérdés merül fel benned, nyugodtan írj!

Szeretettel:

Békési Mónika

Decoupage Art Studio

A Decoupage Art Studio tanfolyamairól itt tájékozódhatsz.

 

Share Button

3 Responses to Melyik ragasztót válasszam?

 1. Zsuzsa

  Ismét köszönet!
  Nagyon várom a szalvéta használatáról szóló írásodat is. Sajnos még azon a szinten tartok, hogyan tüntessem el a szalvéta széleit… Egy ideje már tépem és nem vágom, akkor kevésbé éles, de nem jöttem még rá, hogyan éred el azt, amit pl. ebben a cikkben a pipacsos kannán látok, mármint hogy nem látom a szalvéta éleit. 🙂 Valószínűleg elképesztő dolgokat kérdezek, de amit eddig csináltam, mint magányos kísérletezgetések eredményei.
  Üdvözlettel, Zsuzsa

 2. Tamara

  Szia Mónika!

  Hálás köszönetem ezért sorozatért! 🙂 Szuper, nagyon örülök neki! 🙂
  Sikeres munkát kívánok sok szeretettel 🙂

  • Békési Mónika

   Kedves Tomka!
   Örülök ha segíthettem 🙂
   Szép napot és jó alkotást!
   Békési Mónika

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.