JavaScript must be enabled in order for you to see "WP Copy Data Protect" effect. However, it seems JavaScript is either disabled or not supported by your browser. To see full result of "WP Copy Data Protector", enable JavaScript by changing your browser options, then try again.
decoupage art studio
browser icon
You are using an insecure version of your web browser. Please update your browser!
Using an outdated browser makes your computer unsafe. For a safer, faster, more enjoyable user experience, please update your browser today or try a newer browser.

Decoupage tanfolyam 2015. február 28. szombat

decoupage tanfolyam kínai doboz 2015.01Készítsünk kínai ládikót!

A kínai kultúra a többi fejlett kultúrától elzárva fejlődött. Régiójában meghatározó jelleggel bír, mind Japánra, mind Kóreára, mind Vietnámra komoly hatást gyakorolt. Mindamellett, Kínában egyféle kulturális sokszínűség is jellemző. Ezt az is mutatja, hogy három életfilozófia, a taouzmus, a konfucianizmus és a buddhizmus is elterjedt. A kínai írás kb. 3000 éve született meg.  Az írás mindig is fontos szerepet játszott a kínai kultúrában. Nemcsak a különböző filozófiai és tudományos munkában, hanem a közigazgatásban is használatos volt. A hivatalnoki réteget is írásos versenyeken választották ki, illetve a kalligráfia és kínai szépirodalom is mindig virágzó művészeti ág volt.  Kínában az építészet is meghatározó művészeti ág. A művészet ezen ágának a legszebb alkotásai a pagodák. A kínai festészet is rendkívül jellegzetes, az európaitól erősen eltér, a 19. században a kuriózumokat kereső Európában hamar meghonosodott.  Az előbbiek mellett a kínai zene is egyedülálló. Hangskálája eltér az európai nyolcfokútól, helyette pentaton skálája van, mivel egy oktávban csak öt hang található. Jellegzetes kínai hangszerek a cseng, a hsziao és az erhu.  Kína tudományos élete az ókortól kezdve igen fejlett sok tudományágat tekintve. A kínai matematika, amely az ókori görögökével összemérhető, elsősorban az építészetet és a földrajztudományt szolgálta. Mindenképp szólni kell a kínai csillagászatról, illetve csillagjóslásról, amely a mai napig nagy becsben tartott kínai horoszkóp alapjául szolgált.    Egy másik fontos kínai tudomány a hagyományos kínai orvoslás. A kínai akupunktúra, illetve további természetgyógyászati módszerek a nyugati országokban is egyre népszerűbbé válnak.  Továbbá jelentős kínai eredmények születtek a kémia és a biológia területén is.  Kína rengeteg találmánnyal rendelkezett, amely Európában csak jóval később honosodott meg. Pl.: nyomtatás, papír, puskapor, iránytű, porcelán, selyem, íjpuska, ecset. (Wikipédia)

És még egy érdekeség. a papírkivágás (jian zhi)decoupage tanfolyam kínai doboz 2015.03

A papírkivágás a kínai népművészet egyik fontos eleme. Egyes vélemények szerint a papírkivágás az ókori vallási és gyászszertartási ünnepekkel állt kapcsolatban. Különböző formákat, alakokat vágtak ki papírból, egyebek között az ember- és az állatfigurákat is. Ezeket az alakokat a halottakkal együtt eltemették, vagy külön elégették a halottak emlékére, abban a reményben, hogy örök nyugalom kíséri majd őket. Később egyre inkább dekorációs és képzőművészeti célokra is használják a papírkivágásokat. A 618 és 907 között uralkodott Tang-dinasztia korában a nők fejdíszként is használták a papírkivágásokat. Voltak olyan esetek is, hogy az emberek a tavasz köszöntésére vágták ki a papírból a díszítőelemet. A 12. században, azaz a Song-dinasztia korszakában az emberek díszítőmotívumként használták a papírkivágásokat az ajándéktárgyak készítésekor. Voltak olyanok, akik a papírkivágásokat az ablak, a lakásfal, a tükör, a lampion és más tárgyak díszítésére is használták. De ekkortájt már voltak hivatásos papírkivágó mesterek is. A papírkivágás tiszta kézművesség. Egy laikus számára is könnyű valamit kialakítani a papírból, csak egyetlen olló kell hozzá. A hivatásos mestereknek pedig különböző nagyságú és fajta ollók és vésők kellenek a papírkivágásokhoz, hogy különböző bonyolult szerkezetű formákat, alakokat, díszítőelemeket készíthessenek a papírból. Egyszerre egy darab papírból is, több papírból is vághatnak ki díszítőelemeket, vagy más figurákat. Egyszerű motívumokat egy lendülettel vágnak ki a papírból. Ha bonyolult motívumok és alakok kellenek, akkor először tervrajzot kell készíteni, utána rá kell nyomtatni azt a papírra. Végül több tucatnyi vésőből kiválasztják a legmegfelelőbbet, és rendkívül óvatosan kivágják a tervezett képeket, vagy alakokat. Ennek során egy apró kis hiba is “végzetes” lehet.  Korábban a falvakban a mezőgazdasági idényeket követő évszakokban, különösen az őszi aratás után a nők összejöttek és papírkivágást csináltak. Szinte minden lánynak kötelezően el kellett sajátítania ezt a kézművességet, hiszen az emberek ennek alapján is minősítették ügyességüket. Ma sok ember már nem tanulja meg a papírkivágást, de vannak hivatásos papírkivágók és papírkivágási műhelyek és szövetségek az ország minden régiójában, amelyek időközönként tapasztalatcseréket, kiállításokat szerveznek és kiadják termékeiket. Ma a papírkivágás díszítési és használati funkciójából egy önálló népművészeti ág alakult ki, témái is gazdagodtak. Más művészeti ágak, egyebek között a rajz, a színpadi díszlet, az újságok és a folyóiratok címoldalain levő díszítés, a könyvillusztráció, a filmművészet és a tévéfilmművészet mind többé-kevésbé tartalmazza a papírkivágás elemeit. (Forrás: Terebess Ázsia Lexikon)

 

A fentiekből már kitalálhattad, hogy erre a decoupage tanfolyamra egy igazi különlegességgel készültem, egy varázslatos kínai ládikóval. A készítése során 3 D technikát alkalmazunk, melynek nem csak az az érdelessége, hogy kiemelkedik a ládika felületéről, hanem az is, hogy a mintát gyönyörűen ki is emeli. Meglepetésként pedig megtanuljuk, hogyan készítsünk fém lábat és rátéteket/vereteket ládikóinknak, dobozainknak.

 

A decoupage tanfolyam helyszíne: Budapest VII. Asbóth u. 14. fe. 1/b.

Időpontja: 2015. február 28.   szombat, 10-18 óráig.

 

Jelentkezés elektronikus úton: decoupage.studio@gmail.com vagy telefonon a +36/70 519 92 71-es telefonszámon.

Amit mindenkinek hoznia kell magával:

 • kisolló (mint a körömvágó) és nagy olló
 • kötény vagy “játszós” ruha
 • hajszárító

Amit jó ha elhozol: – bármilyen ecset, amit otthon találsz.

A decoupage tanfolyamon elkészíthető tárgy képe:

 

decoupage tanfolyam kínai doboz 2015.02

 

 

Egyéb tanfolyamokról itt informálódhatsz.

Share Button

2 Responses to Decoupage tanfolyam 2015. február 28. szombat

 1. cserné dr. sipos anikó

  Kedves Mónika!
  Szeretnék jelentkezni a február 28.i tanfolyamra
  Puszi: Cser Anikó

 2. cserné dr. sipos anikó

  Kedves Mónika!
  Szeretnék jelentkezni a február 28.i tanfolyamra
  Puszi: Cser Anikó

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.