JavaScript must be enabled in order for you to see "WP Copy Data Protect" effect. However, it seems JavaScript is either disabled or not supported by your browser. To see full result of "WP Copy Data Protector", enable JavaScript by changing your browser options, then try again.
decoupage art studio
browser icon
You are using an insecure version of your web browser. Please update your browser!
Using an outdated browser makes your computer unsafe. For a safer, faster, more enjoyable user experience, please update your browser today or try a newer browser.

Az ecsetek használata

Posted by on 2016/05/19

Maradjunk még mindig az alapoknál és vizsgáljuk meg az egyik legfontosabb eszközünket, amivel dolgozunk. Ez nem más, mint az ecset. Lehet, hogy most páran legyintenek, de aki egy kicsit is gyakorlottabb már, az tudja, hogy a végeredmény bukhat azon, ha nem megfelelő ecsetet használunk.

A tanfolyamra első alkalommal érkezők gyakran jönnek mindenféle ecsetekkel, és – sajnos – sokszor azt látom, hogy szinte kivétel nélkül használhatatlanok. Egy-egy sikertelenség oka lehet az ócska, vagy rosszul megválasztott ecset, valamint a nem megfelelő ecsetkezelés, mert erről is megpróbálok ma szót ejteni.

És még valami: az ócska ecseteket sem muszáj kidobni, amit úgy ítélünk meg, hogy valamennyire még használható, azt nyugodtan használhatjuk pácoláshoz, mindenféle pasztához – amit nem kell túl precízen felkenni – vagy egyéb olyan eljárásokhoz, ami nem igényel nagy pontosságot.

Ecsetek, amiket legtöbbször használunk.

Először is létezik az úgynevezett szivacsecset,  melyet valószínűleg mindenki ismer. Az előző cikkemben, ami az alapozás fontosságáról szólt, már említettem, hogy nagyon szép sima felületet tudunk vele létrehozni, erre is való. Több méretben kapható, igyekezzünk mindig kiválasztani az elkészítendő tárgyunkhoz passzoló nagyságú szivacsecsetet, tehát egy kicsi bonbonierhez kis méretű, egy nagy dobozhoz lehet a legnagyobb méretű szivacsecsetet használni.szivacsecset

A szivacsecsettel egyébként – ha egy kicsit lazábban bánunk vele – fantasztikus rusztikus felületeket hozhatunk létre, de nagy hasznát vehetjük a színrepesztés vagy más nevén  az egyfázisú repesztés során is.

Szintetikus ecset vs. sörte ecset

Itt jön a nagy kérdés. Milyen ecseteket használjunk a munkánk során.

Azt hiszem elmondható, hogy az esetek nagy részében szintetikus, azaz műanyag ecseteket használunk, párEF026 eljáráshoz pedig sörte ecsetet. Rögtön a sörteecset használatára egy példa: stencilezés. (A stencilezésről a jövőben szintén kaptok majd egy cikket)

Büszkén mondhatom, hogy a tanfolyamokon a résztvevők nagy része már rendelkezik stencilecsettel, aminek használatához az elején egy kicsit hozzá kell szokni, de aztán rutinból megy a stencilezés és szinte elronthatatlan. Ebből az ecsetből is többféle méret van, de véleményem szerint nem feltétlenül kell minden méret, egy közepessel jóideig elleszünk.

Ezen kívül sörte ecsettel – ahogy már fentebb említettem – lehet nyugodtan például pácolni, vagy paszták felkenéséhez is nyugodtan használhatók.

Tehát magyarul, a stencil ecseten kívül nem érdemes semmilyen drága, állati szőrből készült, vagy disznósörte ecsetet venni.

És most jöjjenek a szintetikus ecsetek!

Nem kell megijedni, első körben senkinek sem javaslom, hogy rohanjon be a Művészellátóba és vegyen egy pár Munkácsy ecsetet. Felesleges több pénzt költeni rá, főleg, ha nem vagyunk elég gyakorlottak, vagy esetleg – mint én – kicsit feledékenyebbek vagyunk és nem mindig sikerül ecseteinket időben vagy alaposan használat után kimosni.

Szóval nyugodtan vegyük meg a hobbiboltokban kapható olcsó szintetikus ecseteket, kiváló szolgálatunkra lesznek egy darabig. Persze nem azt mondom, hogy ezeknek az ecseteknek a tartóssága években mérhető, de pont ez a lényeg, hogy ha tönkrementek, nem sajnálja az ember kidobni őket.

Még egy tipp:

Az Aldinál és Lidl-nél kampányszerűen szokott kapható lenni mindenféle kreatív kellék, olykor ecsetek is, ezeket érdemes ilyenkor megvásárolni. Itt leginkább a szintetikus, több darabból álló  ecsetkészletekre gondolok.

Szintetikus lapos ecsetek

Elérkeztünk a lényeghez! Ragasztáshoz – ahogy mondani szoktam – mindenképpen érdemes “egészséges” ecsetet használni. A felragasztandó minta anyagától és méretétől függően választjuk ki az ecset méretét. Ha például egy kis darab, de bonyolult mintázatú szalvétát akarunk felragasztani, kis méretű lapos ecsetet használunk, ha egy nagyobb rizspapírt vagy papírt kívánunk ragasztani, akkor mehet szélesebb ecsettel is nyugodtan.

Laposecset

Szeretném felhívni a figyelmet arra, hogy a ragasztásnál nagyon lényeges dolog a “szép” és “egészséges” ecset használata, ellenkező esetben a saját dolgunkat nehezíthetjük meg, felszakíthatjuk a szalvétát, vagy akár a papírt is, vagy egyszerűen csak nem lesz szép a felragasztott minta.

Itt szeretnék szót ejteni a helyes ecsetkezelésről is, hiszen a tanfolyamon sokszor találkozom a – rossz esetben már berögzült – helytelen gyakorlattal. Több hiba is előfordulhat, amit az otthoni munka esetén nem biztos, hogy észreveszünk magunkon, viszont akár otthon, akár tanfolyamon szerezzük meg a kellő rutint, az esetek nagy többségében ezek a hibák maguktól, a gyakorlat kialakulásával együtt megszűnnek. Mégis elmondom, hátha valakinek segít.

Sokszor látom, hogy az ecsetet szinte a felső végénél fogják, ami nehézkessé teszi az ecset irányítását. Célszerű kicsit közelebb fogni az ecset szárát, hogy ne legyen az ecsetnek akkora “kilengése” és pontosan oda tudjuk helyezni, ahova szeretnénk.

A másik gyakori hiba, ami leginkább raglakkozó ecsetasztásnál vagy lakkozásnál fordul elő, hogy az ecsetet az élével használják, holott a ragasztó az ecset lapos felén van elterülve, tehát az ecsetet megdöntve, a lapját kellene használni.

Ha már a lakkozásnál tartunk, ehhez használhatunk nyugodtan egészen széles ecsetet is, de természetesen itt is a lakkozandó felület határozza meg az ecset méretének megválasztását.

Ha tovább haladunk, a szintetikus ecsetek közül megemlíthetjük a macskanyelvmacskanyelv ecsetet, ami kitűnő választás a pittorico technikához, illetve a tűecsetet, tűecsetami szintén ennek a technikának az egyik alapja, főleg, ha nagyon cirádás, aprólékos a minta, amin haladunk, amit árnyalni kívánunk.

És végül, de nem utolsósorban a csodabogár legyező ecset is létezik, amit például a márványozáshoz lehet használni.

legyező ecset

Ecsetek tisztítása szárítása

Érdemes az ecsetek tisztítására és szárítására nagyobb hangsúlyt fektetni, hiszen élettartamuk megnövelhető így. Mindenféle ecsetmosó folyadékokat lehet kapni, ha van rá pénz, meg lehet venni nyugodtan. Azonban ha vizes alapú anyagokkal dolgozunk, akkor bőven elég, ha ecseteinket mosószeres vízzel kimossuk és lehetőleg vízszintesen szárítsuk. (Ideálisabb lenne fejjel lefelé szárítani, hogy a víz ki tudjon belőle csöpögni)

Az ecsetjeinket az akril anyagok “megeszik”, tehát egy idő múlva meglátszik a használat rajta, ekkor érdemes lecserélni őket, vagy legalábbis precíziós folyamatban már ne  használjuk ezeket.

Érdemes a ragasztós ecsetünket mindig ragasztásra használni és másikkal festeni, hogy mindig legyen szép “egészséges” ragasztó ecsetünk.

Amennyiben nem vizes bázisú anyaggal dolgozunk, úgy a megfelelő anyaggal, oldószerrel lehet az ecseteket tisztítani. Ezekkel az anyagokkal – mint mondjuk a terpentin – óvatosabban kell bánni, mindig követni kell a használati utasítást, vigyázni kell például, hogy ne nagyon lélegezzük be őket.

De ilyenkor is mindenféleképpen ki kell tisztítani az ecseteinket, mert ha ezt elmulasztjuk, akkor utána már nem tudjuk használni őket tovább.

Hirtelen ennyi jutott eszembe, remélem sikerült ma is segítenem, ha témában kihagytam valamit vagy bármilyen kérdésed van tedd fel bátran!

Szeretettel:

Békési Mónika

Decoupage Art Studio

A Decoupage Art Studio tanfolyamaival kapcsolatban itt tájékozdhatsz.

Share Button

7 Responses to Az ecsetek használata

 1. Andrea

  Móni! Szuper a sorozatod! Nemcsak ügyes vagy, kreatív, hanem önzetlen is. Ez a sorozat is ezt mutatja! Tudod sokan úgy vannak, hogy a tudást inkább megtartják maguknak, azt gondolva, hogy így csak az ő hatalmunkban van. Te emberségből is 5-re vizsgázol!!! Sok sikert továbbra is! Andi

 2. Czagány Lászlóné

  Moncsikám, nekem is tetszik a sorozatod, ismétlés a tudás anyja. Való igaz, ezt már én is tudom tapasztalatból, hogy ragasztani csak jó ecsettel lehet. Én a lekopott ecseteket a sűrűbb anyagok felhordására használom, így aztán nekem vannak már több éves ecseteim is. Az ecset gyors kimosásával megkíméljük őket, és persze a pénztárcánkat is.
  A lakkozáshoz is igyekszem új, vagy még ép ecseteket használni, mert próbáltam már egy használtabbal is, de nekem csíkos lett, nem terült szépen a lakk a felületen. Persze, lehet, hogy csak én vagyok béna, de minden esetre nekem a lakkozáshoz is jó ecsetre van szükségem.
  Ez a fórum is tök jó, mert így mindenki leírhatja a tapasztalatait, ezzel is segítve egymást. 🙂

  • Békési Mónika

   Kedves Fáncsi! Köszönöm a nagyon hasznos hozzászólást 😍 Igazad van, a lakkozáshoz sem árt az egészséges ecset. Ha témajavaslatod van, szívesem várom. Pusz 😍

 3. Zsuzsa

  Kedves Mónika!
  Csatlakozom Andrea hozzászólásához. Lenyűgöző az önzetlenséged! Köszönjük! (Sajnos vannak megdöbbentő tapasztalataim.) Én legközelebb októberben leszek Magyarországon (Budapesten), figyelem majd, lesz-e akkor tanfolyamod, addig pedig a blogon keresztül igyekszem tanulni és korrigálni az eddigi hibákat.
  Üdvözlettel, Zsuzsa

  • Békési Mónika

   Kedves Zsuzsa!
   Örülök, ha hasznosnak találod, a célom, hogy segítsek azoknak, akik nem juthatnak el tanfolyamra, illetve azoknak is, akik tanfolyamra járnak, de valamiért ezek az alapok kimaradnak. Vagy csak azoknak, akik elbizonytalanodnak.
   Remélem találkozunk! Szép napot!
   Békési Mónika

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.