JavaScript must be enabled in order for you to see "WP Copy Data Protect" effect. However, it seems JavaScript is either disabled or not supported by your browser. To see full result of "WP Copy Data Protector", enable JavaScript by changing your browser options, then try again.
decoupage art studio
browser icon
You are using an insecure version of your web browser. Please update your browser!
Using an outdated browser makes your computer unsafe. For a safer, faster, more enjoyable user experience, please update your browser today or try a newer browser.

Az alapozás fontossága

Posted by on 2016/05/19

Kezdjük az alapoknál!

Egy sorozatot szeretnék indítani azoknak, akik most kóstolnak bele a decoupage technikába, vagy azoknak, akik már nyakig benne vannak, vagy annak, akit egyszerűen csak érdekel.

Igyekszem a tapasztalataimat megosztani veletek, amikkel esetleg az otthoni munkátokat segíteni tudom.

A decoupage technikát 2008-ban ismertem meg, folyamatosan tanfolyamokra jártam, majd 2011-ben láttam elérkezettnek az időt, hogy a tudásomat átadjam.

Most is ez a célom, igyekszem időközönként egy-egy hasznos témával előállni, ami esetleg eszedbe sem jutott, vagy ami apróság, de mégis érdekelhet, amit soha nem mertél megkérdezni, vagy bármi, ami eszedbe jut és megírod nekem a kérdésed.

Ebből következik az is, hogy nyugodtan kérdezz a cikk alatt is!

Szóval csapjunk a közepébe és elsőnek nézzük az alapozást!

Aki valaha is készített már ezzel a technikával bármilyen tárgyat, az tudja – vagy sejti – hogy nagy általánosságban az alapozással kell kezdeni.

Itt  merül fel a kérdés, hogy mi is az az alapozó, esetleg más néven gesso.

gesso01 gesso02 gesso04

Az alapozó nem “sima” akril festék, nem annyira nagy a fedőképessége, funkcióját tekintve a tapadás létrehozása a feladata, illetve, hogy a felületünk szép egyenletes legyen.

Következő kérdésed lehet, hogy milyen színű az alapozó. Általában fehér, de van fekete, de akár színtelen alapozó is. A tárgy elkészítésének a módjától függ, hogy milyen színű alapozót használunk. Ha világos alapra dolgozunk, akkor természetesen a fehéret, ha sötét alapra kívánunk díszítést tenni akkor értelemszerűen mehet a fekete.

Színtelen alapozót használhatunk az olyan tárgyaknál, ahol az alapozóra kerülő  festéket vissza akarjuk koptatni, így a tárgy eredeti színét kihasználva tudunk koptatott felületeket létrehozni.

A piacon sokféle alapozót lehet kapni. Többféle márka, sűrűbb vagy hígabb, olcsóbb vagy drágább termékek. A lényeg ugyanaz, a tapadást és egy egységes alapot létrehozni.

Az alapozót rendszerint szivacsecsettel visszük fel és szép egyenletes, buborékmentes felületet próbálunk létrehozni. Ha első rétegben nem fed szépen, nyugodtan mehet rá a második, illetve a harmadik réteg is. Az újabb rétegeket csak teljes száradás után vigyük fel, ellenkező esetben könnyen sérül, amit javítani nagyon nehéz. Csak akkor használjunk hajszárítót az alapozó szárításához, ha tényleg nagyon siketünk, ha tehetjük, inkább hagyjuk magától száradni. Tapasztalatból mondom, hogy a tárgyunk tartósabb lesz.

Szivacsecsettel szép egyenletes felületeket tudunk létrehozni, amit egy kis csiszolással még simábbá tudunk tenni.

Használhatunk ecsetet is az alapozó felhordására, de csak akkor, ha nem zavar majd minket az, hogy az ecsetvonások meglátszódnak. Ilyen lehet például egy fadoboz, vagy egy olyan tárgy melynek díszítését rusztikusra terveztük. Ott kifejezetten előnnyé válhat a meglátszódó ecsetvonás.

szivacsecset alapozás 01

Ezen kívül az alapozót festőhengerrel is felvihetjük. Természetesen itt a tárgy méretéhez alkalmazzuk a hengert, tehát nem a nagy szobafestő hengerre, hanem kifejezetten a hobbicélra használható kis hengerre gondolok.

És még valami, ha már itt tartunk. Néha-néha kapok olyan kérdést, hogy a háztartási vagy festékboltban kapható, nagy kiszerelésű, ilyen -olyan alapozót használtam-e már, és mi a véleményem.

Nem tagadom, hogy amikor még tanfolyamra jártam, én is kipróbáltam egy-két dolgot. Több mint 8 év tapasztalattal a hátam mögött viszont azt mondom, hogy nem érdemes ezekkel a dolgokkal próbálkozni. Ahogy szokták mondani, olcsó húsnak híg a leve… A festékboltokban falfestéshez kapható festékek, alapozók nem hobbi célra készültek, tehát nem is ugyanúgy működnek. Igazi szép sima felület nem hozható létre velük, mindig “bubis” marad. A nappalinkban sem használunk homlokzatfestéket és fordítva.

Higgyük el, hogy ma, amikor a piac már tele van hobbi vegyszerekkel, festékekkel és alapanyagokkal, amikor már mindenből hatalmas a választék, amikor óriási a verseny, akkor ezek a cégek nem falfestékkel helyettesíthető anyagokat tesznek a tégelyekbe, hanem a mi igényeinket figyelembe véve, azokkal az alapanyagokkal szolgálnak ki minket, amikkel minőségi munkát végezhetünk.

És a végére, hogy mikor nem alapozunk: általában nem alapozzuk a feszített vásznakat, amik már előre alapozva vannak, ezt jelölik a csomagoláson. Nem alapozunk – ha a fát pácolni akarjuk – a pác alá. Ha a pác fölé alapozunk, számítsunk rá, hogy a pác át fog ütni, ez jó alap lehet egy antikos felület létrehozásához, de a további munka során az átütő pácszínt azért el is lehet tüntetni. Nem feltétlenül kell alapozni a transfer/transzfer technika alkalmazásánál sem, feltéve, hogy fára kívánjuk alkalmazni, melynek erezete ha átüt a mintán, még szebb lesz az összhatás, illetve ha nem transfer oldattal transzferálunk.

Remélem sikerült segítenem, ha a témában további segítségre van szükséged, kérdezz bátran!

Szeretettel:

Békési Mónika

Decoupage Art Studio

A Decoupage Art Studio tanfolyamaival kapcsolatban itt tájékozódhatsz.

kerámia mécsestartó 2016.04.21.01

Share Button

4 Responses to Az alapozás fontossága

 1. Zsuzsa

  Kedves Mónika!
  Nagyon köszönöm ezt az új rovatot!
  Rengeteget segítesz vele. Kb. 1000 km-es távolságban nincs lehetőségem tanfolyamra járni, fejleszteni a tudásomat (sőt, itt helyben nekem kellene Workshopokat tartani). Én a decoupage-t, illetve a szalvétatechnikát kb. 2003-ban ismertem meg, akkor is leginkább interneten keresztül. 2006-tól egészen az elmúlt hónapokig nem is foglalkoztam vele és ámulva látom, hová fejlődött azóta a művészetetek Magyarországon. Itt helyben sajnos az anyagokhoz is csak korlátozottan tudok hozzájutni, leginkább interneten.
  Csodás alkotásaid vannak. Várom a következő segítő írást!
  Üdvözlettel, Zsuzsa

  • Békési Mónika

   Kedves Zsuzsa!
   Örülök, ha segíthettem, hamarosan – ha minden jól megy – már ma este felkerül a következő ismertető. Terveim szerint heti 1-2 cikk fog megjelenni.
   Szép napot és jó alkotást kívánok!
   Békési Mónika

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.